Chestionar potentiali angajatori ai absolventilor Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii Ovidius din Constanta

In vederea realizarii unui profil al angajatului absolvent al program de studii de licenta sau de master din domeniul Matematica/Informatica, am elaborat un chestionar pentru a fi aplicat potentialilor angajatori.

Dorim sa aflam care sunt principalele cunostinte teoretice si practice necesare pe piata muncii, importanta urmatoarelor abilitati de lucru in echipa si de comunicare: exprimare scrisa, comunicare interpersonala, discurs public si realizare de prezentari, abilitati generale: rezolvare de probleme, creativitate, respectare termene si capacitatea de a conduce echipe/proiecte. Potentialii angajori pot recomanda discipline sau continuturi care satisfac nevoile acestora.

 

Chestionar potentiali angajatori ai absolventilor Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii Ovidius din Constanta

Date despre angajator

Denumire firma __________________________________________________________________

Adresa _________________________________________________________________________

Domeniu de activitate _____________________________________________________________

Numar total de angajati ____________________________________________________________

 

Asteptarile angajatorilor

Urmatoarele intrebari se refera la asteptarile pe care le aveti de la absolventii de Licenta sau Masterat ai unei Facultati de Matematica si Informatica in vederea ocuparii a diferite posturi din domeniul informatica/matematica in cadrul companiei dumneavoastra.

 

Enumerati pana la zece cunostinte teoretice sau practice si nivelul minim necesar.

 

Cunostinte Avansat Intermediar Incepator

 

In ce masura considerati ca sunt necesare urmatoarele abilitati de lucru in echipa si de comunicare?

 

Abilitati In totalitate In mare masura Partial In mica masura Deloc
Exprimare scrisa
Comunicare interpersonala
Discurs public
Realizare de prezentari

 

In ce masura considerati ca sunt necesare urmatoarele abilitati generale?

 

Abilitati In totalitate In mare masura Partial In mica masura Deloc
Rezolvare de probleme
Creativitate
Respectare termene
Capacitate de a conduce echipe/proiecte

 

Care credeti ca sunt cele mai utile discipline/continuturi de studiat in cadrul programelor de studii ale unei Facultati de Matematica si
Informatica? ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Firmele carora le-am trimis acest chestionar sunt urmatoarele.

ESSENSYS Software Solutions (office@essensys.ro) este un furnizor de solutii software cu birouri in Bucuresti, Brasov (Romania) si Rotterdam (Olanda). Competentele acestora se extind de la dezvoltare de produse software pana la simulatoare 3D, de la aplicatii web pana la portaluri de comunicare. Acopera o gama larga de tehnologii cu unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu. Se pot angaja in proiecte diverse de la aplicatii mobile, aplicatii cloud, sisteme web sau sisteme distribuite Windows, solutii de simulare in timp real si multe altele. 

Fortech (jobs@fortech.rooffice@fortech.ro) este o companie de IT din Cluj-Napoca, Romania. A fost infiintata in anul 2003 in Cluj-Napoca si are capital integral romanes. Fortech este specializata in servicii de dezvoltare software in regim de outsourcing (dezvoltare, testare, consultanta IT, traducere specializata), produsele companiei fiind legate in special de optimizarea proceselor interne. Fortech se desfasoara cu preponderenta pe pietele din Germania, SUA si Elvetia pentru clienti din domeniile auto, retail, manufacturing, pentru clienti din domeniile auto, retail, manufacturing

ArtSoft Consult (office@artsoft-consult.ro) se concentreaza pe dezvoltarea de software comandat prin externalizare(outsourcing) si servicii de consultanta. Are referinte excelente pe piata internationala. Compania a fost infiintata in 2003 si are sediul in Cluj-Napoca. De la infiintare, ArtSoft Consult a avut clienti din Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Germania, Elvetia, Irlanda, Israel, UK, SUA si Romania. Proiectele sunt in principal de data management (Internet & Intranet data management, Portals, Authoring Tools, etc.), aplicatii enterprise sau mobile, messaging middle-ware, data and application migrations.

Kinecto International (office@kinecto.ro) este un business centrat pe email marketing, fondat in 2002. In primele variante ale business-planului, a fost pusa in centru chiar platforma de management si monitorizare de newslettere, cu intentia de a o promova la nivel international. Ulterior, businessul a fost orientat usor spre strategie si creatie, dar pastrand nisa de email marketing. Treptat, s-a reorientat businessul catre marketing online in toate componentele sale, cu un focus clar pe strategie, si secundar pe copywriting specializat pentru internet. Cu ajutorul unui consultant in management, s-au reorganizat in formula unei agentii clasice de advertising, cu departamente bine inchegate de client service, strategie, creatie, productie. Si mai important, focusul a inceput sa fie pe masurabilitatea rezultatelor cu obiective clare in generarea de lead-uri. Asa a venit de la sine pozitionarea de agentie full-service de marketing relational. 

Modern Web SRL-D (contact@modernweb.rojobs@modernweb.ro) este o firma de web design si development recent infiintata. Se ocupa cu producerea de situri pentru firme mici si mijlocii. Sunt specializati in dezvoltarea siturilor de prezentare, folosind sistemul Joomla, precum si a magazinelor online, folosind platforma de comert electronic Magento. Ambele sunt tehnologii gratuite, open-source si sustinute in mod activ de o comunitate numeroasa de utilizatori. De asemenea au si posibilitatea de a produce situri si aplicatii cu o functionalitate complet diferita, care nu se incadreaza in aceste tipare. In toate proiectele se pune accent pe folosirea unor tehnologii moderne, de actualitate, din care sa rezulte situri performante si cu un design atragator, atat pe PC cat si pe tablete sau telefoane mobile.

Focus IT Company SRL (contact@xconta.ro) ofera platforma xConta, prin care clientii se pot asigura ca documentele contabile sunt corect inregistrare si procesate, iar informatiile financiare importante pentru stabilirea obiectivelor companiei se bazeaza pe date corecte si mereu actuale. Nu doar “un alt ERP”, xConta permite urmarirea intregii activitati a companie clientului. Prelucrand cu corectitudine si in siguranta toate tipurile de documente financiar-contabile, platforma software ofera atat certitudinea ca datele pe care se bazeaza deciziile de management sunt corecte si la zi, cat si faptul ca departamentele Financiar si Contabilitate lucreaza cu rapiditate, fiind asistate de un software care le mareste productivitatea.

Software Business Partners SRL (sales@sbp-romania.com)  este o companie care produce software comandat prin externalizare(outsourcing). Este localizata in Bucuresti. Ofera servicii de programare si consultanta pentru o varietate de platforme .NET (VB.NET, C#, ASP.NET, Ajax, Silverlight, SQL Server, Office, WebServices, WPF, WCF). Ofera servicii de programare web si desktop, inclusiv integrarea si customizarea a diferite platforme Microsoft, cum ar fi SharePoint, BizTalk, Dynamics (CRM, NAV, GP).

ServusTech Soft SRL (office@servustech.com) a fost infiintata in 2009 ca o echipa de Mobile Software pentru a oferi solutii pentru diferite industrii. Echipa a evoluat intr-o companie robusta, capabila sa ofere solutii software de calitate pentru o arie larga de domenii: telecomunicatii, energie, educatie, retele de socializare, asigurari, sector public, administrare, turism, retail si restaurante, sport si pariuri. Detine, de asemenea, si un produs propriu, MobAll, care este un framework in-house folosit pentru dezvoltarea de aplicatii agile. 

Accenture (romania.careers@accenture.com) ofera consultanta la nivel mondial de management, servicii tehnologice si outsourcing, cu mai mult de 305000 de oameni care deservesc clienti din peste 120 de ţări. Combinand experienta indelungata, capabilitati complete din toate industriile şi funcţiile de afaceri, precum şi ample cercetari privind societăţile cele mai de succes din lume, Accenture colaboreaza cu clientii pentru a ii ajuta să devină întreprinderi si guverne de înaltă performanţă.

SIEN Solutions (lucretia.tivic@iminent.com) are în curs de dezvoltare o varietate de produse şi servicii în afacerile de virtual goods & app distribution & provisioning. Isi dezvolta propriile soluţii pentru a oferi valoare clienţiilor lor. 

EEU Software (office@eeusoft.ro) ofera servicii de dezvoltare aplicatii standard Java (server side development, integration, storage management) si Web Java (portale web, CMS, cloud, e-commerce), testare (performance testing, functional testing); impachetare (software re-packaging, virtualization, deployment); suport; implementare (Maximo, Tivoli, Cognos); cercetare si dezvoltare; dezvoltare GUI.

Bit Software (contact@bitsoftware.ro) Cu peste 21 ani de experienta, BITSoftware dezvolta si implementeaza solutii ERP, CRM si Business Intelligence (BI) care ajuta companiile din diverse industrii sa-si imbunatateasca productivitatea, prin automatizarea proceselor din companie, si sa realizeze obiectivele de crestere pe termen lung. BITSoftware este prima companie din Romania care a lansat un sistem ERP & CRM de clasa mondiala, open source – SocrateOpen, utilizat de companii din servicii profesionale, distributie, productie si constructii, prima companie din Romania care a lansat o solutie ERP/CRM in cloud,SocrateCloud, moderna, adaptabila, de clasa mondiala, care poate fi utilizata in cloudul privat sau public din Amazon si una dintre primele companii care a dezvoltat un sistem ERP – Socrate+, implementat pana acum in peste 150 de companii medii si mari din Romania. 

ENEA Services Romania SRL (jobs@enea.com) este parte din Enea, un lider mondial în domeniul sistemelor integrate şi avansate de dezvoltare a sistemelor tehnice care furnizează platforme software şi servicii de inginerie profesionale pentru industria de telecomunicatii la nivel mondial. Enea România creează cele mai bune aplicaţii software personalizate pentru a raspunde necesitatilor specifice ale jucătorilor globali care acţionează în industrii precum telecomunicatii, radio, multimedia, electronice de consum, sisteme de navigaţie şi microelectronică.

Gameloft Romania SRL (jobs.romania@gameloft.com) este liderul dezvoltatorilor de jocuri pentru dispozitive mobile de ultima generatie si console (Apple iPad, iPhone, Nintendo DSI, Playstation Portable, XBOX 360, Playstation 3, Nintendo Wii), prezent in Romania de 13 ani, avand peste 30 de studiouri in intreaga lume si un numar total de peste 5000 de angajati. Gameloft Romania face 100% creatie, pentru platforme mobile next-gen, Apple iPhone si IPad fiind cei mai importanti exponenti. Printre jocurile cele mai cunoscute pentru iPhone si iPad se numara: NOVA, NOVA 2, NOVA 3, Backstab, Modern Combat 1,2 si 3, Starfront: Collision, Ferrari GT, Asphalt 5, Asphalt 6, Brothers in Arms 2: Global Front, Terminator: Salvation, Shrek Kart.

PSS-Prosoft Solutions (office@pss.rojobs@pss.ro) ofera solutii informatice moderne, complete, performante, usor de folosit si adaptate necesitatilor clientilor. Strategia PSS-Prosoft Solutions este de specializare pe domenii de business si, momentan, servesc cu precadere industria retail si domeniile conexe (distributie, comert electronic etc.). Au derulat proiecte de anvergura la nivel european si national impreuna cu partenerii S3- Store System Solutions, IBM, Glykon s.a.. In urma unor proiecte de mare anvergura, serviciile oferite de catre PSS – Prosoft Solutions impreuna cu partenerii sai sunt prezente pe pietele din Europa in Italia, Elvetia, Germania, Franta, Belgia, Romania, Croatia, Bulgaria, Moldova etc.

    Din cele cincisprezece firme carora au fost trimise chestionare, niciuna nu a raspuns. Asadar, nu putem elabora o analiza a raspunsurilor