Concluzii

In ceea ce priveste primul chestionar se poate constata ca respondentii considera ca, in mare parte, absolventii au o buna pregatire teoretica si practica, insa propun sa se studieze in cadrul celor sase specializari si tehnologii pentru programare mobil si alte tehnologii de actualitate folosite in cadrul proiectelor la care lucreaza firmele respective.

Respondentii considera ca sunt foarte importante pentru formarea unui viitor programator/ informatician urmatoarele discipline/ directii de studiu: Bazele programarii orientate obiect, Metode numerice de calcul, Programare Orientata Obiect, Tehnici Avansate de Programare, Baze de Date, Analiza software, Programare, Retelistica, Sisteme de Operare, Algoritmi si structuri de date , Logica computationala, Ingineria sistemelor software, Programare WEB, Arhitectura sistemelor de calcul, Administrare reţele, Securitatea sistemelor informatice.

De asemenea, participantii la sondaj propun ca idei de imbunatatire a pregatirii absolventilor nostri introducerea/studierea unor discipline/capitole in urmatoarele directii: Programare paralela si distribuita (utilizand frameworkuri si limbaje actuale), Ingineria si conducerea proiectelor, Comunicare in echipa, Exprimare orala si scrisa, este necesar ca absolventii sa poata utiliza sisteme de “revision control” precum Git sau Mercurial si nu in ultimul rand consider ca se pot face progrese in utilizarea sistemelor de debugging, utile in partea de testare a produselor software, Programare web si mobil, C#, User Experience.

Deoarece domeniul IT cu precadere este intr-o continua si dinamica dezvoltare, unele dintre aceste propuneri nu sunt fezabile si aici avem in vedere si timpul limitat in care se pot preda astfel de tehnologii. Insa, scopul acestui proiect este de a identifica actorii pentru domeniile MATEMATICA si INFORMATICA si de a imbunatati procesul didactic si planurile de invatamant pentru a raspunde mai bine nevoilor actorilor implicati si deci se va tine seama de aceste propuneri/doleante.

In ceea ce priveste al doilea chestionar nu putem prezenta concluzii, deoarece nu am primit feedback de la firmele chestionate.

Cercetarea efectuata in randul universitatilor, potential colaboratoare/partenere ale retelei MATE-INFO.NET, in care se desfasoara programe de studii similare cu cele 6 programe vizate  de prezentul proiect, a adus un plus de informatii cu privire la disciplinele considerate a fi important de studiat pentru a parcurge cu succes un program de Masterat/Doctorat in oricare din aceste universitati. De asemenea, am obtinut informatii despre cunostintele si competentele asteptate de la un absolvent de studii de licenta in domeniul Matematica/Informatica, pentru a se putea integra in orice tip de program masteral. Aceste informatii sunt utile si vor fi luate in considerare in vederea imbunatatirii calitatii ofertei educationale in invatamantul superior, a curriculei in cadrul FMI Constanta, pentru cele 6 programe de studii vizate din domeniul Matematica si Informatica.